Proljetne alergije i kako ih izbjeći..

Na kraju zime s prvim danima proljeća u ambulantama obiteljske medicine pomalo se smanjuje broj oboljelih od gripe i virusnih infekcija dišnih putova, a počinju se javljati oboljeli sa simptomima proljetne alergije.
Zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku uslijed cvjetanja biljaka najjača je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. Peludna hunjavica je sezonska alergijska bolest gornjih dišnih puteva i  najčešći je oblik alergijske reakcije. Procjenjuje se da svaki deseti čovjek ima peludnu hunjavicu.
Osim sezonskih alergija postoje i cjelogodišnje alergije koje su najčešće uzrokovane alergijskom reakcijom na grinje iz kućne prašine, spore plijesni i životinjske dlake. Sezona peludi traje nekoliko mjeseci vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku, a izlaganje je teško izbjeći.

Najčešći uzročnici alergijskih reakcija su peludi trava, drveća i korova.Sezona oprašivanja počinje već  u kasnu zimu i rano proljeće.

Većina alergija razvija se u djetinjstvu, te  je sklonost alergijama nasljedna. Ako jedan od roditelja ima alergiju 25 % su šanse da i njegov potomak ima istu sklonost,a ako oba roditelja imaju alergiju šanse da i njihov potomak razvije alergiju tijekom života je 75-80 %.
Simptomi proljetnih alergija
Simptomi alergijskih bolesti gornjih dišnih putova su svrbež nosa,očiju ili usta,otečenost nosne sluznice uz otežano disanje na nos,pojačana vodenasta sekrecija iz nosa, kihanje i kašljanje.  Ponekad su otečeni kapci, crvene i suzne  oči (alergijski konjuktivitis), te smanjen ili čak potpuni gubitak  njuha.
Najčešći simptomi alergijske reakcije donjih dišnih putova su suh, podražajni kašalj, osjećaj težine i pritiska u prsima, otežano disanje, zviždanje   pri disanju, otežano podnošenje napora. Kod težih oblika bolesti uzrokovanih jakom senzibilizacijom sluznice dišnih puteva može doći do razvoja alergijske astme osobito u mlađoj  životnoj dobi.
Ublažavanje simptoma proljetnih alergija
Kada govorimo o liječenju alergije, važno je odmah napomenuti da se alergije ne mogu izliječiti, ali se postojećim lijekovima simptomi bolesti mogu ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti.
Prirodna sredstva
Postoje i prirodna sredstva koji jačaju obrambeni sustav organizma, to su vitamin C, cink i kalcij, te probiotik Lactobacillus casei. Vitamin C smanjuje razinu histamina i time smanjuje alergijsku reakciju. Cink jača imunološki sustav i pomaže da ne dođe do alergijske reakcije, te kalcij regulira propusnost krvnih žila, te tako ublažava alergijsku reakciju.  U prehrani se savjetuje povećani unos đumbira, zelenog čaja,sjemenki suncokreta, grčkog jogurta  i plave ribe jer je bogata omega 3 masnim kiselinama koje imaju protuupalno djelovanje.
Nekoliko praktičnih savjeta za olakšanje tegoba sezonskih alergija:
 • redovito pratite bioprognozu i peludni kalendar,
 • za vrijeme cvatnje biljaka držite zatvorene prozore stana i automobila tijekom vožnje,
 • izbjegavajte jutarnje provjetravanje prostorija  kada je koncentracija peludi najviša,
 • provjetravajte prostorije u kojima boravite kratko i u poslijepodnevnim satima,
 • izbjegavajte boravak i tjelesnu aktivnost u području bujne vegetacije i u jutarnjim satima (5-10 sati),
 • ugradite klima uređaj jer on smanjuje količinu peludi za 90%,
 • promjenite filtere klima uređaja  u stanu i u automobilu prije sezone cvatnje,
 • odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi izbjegli unošenje neželjene količine peludi u stambene prostorije,
 • boravak u prirodi i vani  odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
 • za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izbjegavati ako je moguće izlazak izvan stana,
 • tuširajte se i perite kosu svako večer jer se peludna zrnca skupljaju  na vlasima kose, te  često perite ruke,
 • nositi sunčane naočale i kapu prilikom izlaska iz kuće ili stana, te po potrebi i masku,
 • izbjegavati pušenje, sprejeve i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije,
 • ne parkirajte automobil ispod drveća.