Danas Mostarski sajam gospodarstva

Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma, kaže kako sama činjenica da privrednici iz cijeloga svijeta žele doći u Mostar i tu izlagati svoje proizvode je velika stvar za grad Mostar i BiH u cjelini.

“Nitko njih ne tjera da dođu tu i nitko od njih nije došao, a da nije napravio neki benefit. Uz NR Kinu i BiH, izlagači iz trideset zemalja sudjeluju na 22. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Na Mostarskom sajmu je sklopljen posao između naše najveće hercegovačke vinarije za izvoz naših vina prema Kini. Mobilni operateri HT Eronet i Ericsson Nikola Tesla su sklopili sporazum s najvećom kineskim tehnološkim divom Huaweijem i međusobno surađuju i rade. Ugovori su sklopljeni na Mostarskom sajmu. Prošle godine su Croatia Airlines i Aerodrom Mostar sklopili sporazum o letovima, hercegovačke poljoprivredne i braniteljske zadruge napravile su prve kontakte s Podravkom, rezultat čega je 15 hiljada hektara posijanog paradajza u Hercegovini, koja će se izvoziti u Europsku uniju. Niz je takvih primjera”, kaže Bošnjak.

Mostar je najljepši u proljeće

“Znači svi naši dragi gosti posjetitelji i izlagači za tih pet dana moraju negdje odsjesti, pojesti nešto i popiti, pa će se voziti gradskim prijevozom i taksijem kupovat će u našim dućanima i vrati se kući i s pokojim suvenirom. Znate Mostar je jako lijep grad, posebno na proljeće, a još je ljepši kad se održavaju manifestacije poput Mostarskog sajma. Pored privredne dimenzije Mostarski sajam ima i važnu društvenu ulogu jer spaja ljude iz svih dijelova grada, BiH i cijele regije, koji tu dolaze, izlažu i razgledaju ili pak uživaju u kulturno-zabavnom programu”, kazala je Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, kaže kako u vremenu Ebaya, Amazona, Pika, dakle jedne velike virtualne trgovine i sajmovanja zvuči gotovo nevjerojatno postojanje i održavanje tradicionalnoga sajma. Čak su i veće sajamske manifestacije u međuvremenu otišle na marginu, a mostarski se sajam uspio očuvati i čak dodatno izrasti prenosi Klix.ba