10 ‘pobuna’ u tijelu koje nastaju jer ne pijete dovoljno vode

Da bi utažili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. No ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju uvrstiti u svakodnevnu rutinu, i tako rade veliku štetu svojem tijelu. Pobrojali smo neke od znakova da vašem tijelu nedostaje vode
1. Usta su vam suha 
Najočigledniji znak žeđi manifestira se kroz suhoću usnica, jezika i usne šupljine. No ako vam su usta suha, znači da je vaše tijelo već dehidrirano. Jeste li ikada pretjerali u alkoholu, i sjećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje tijelo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža vam je isušena 

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio na pravovaljani način. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posljedica za tijelo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tijela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

Ako ne obavljate malu nuždu barem 4 do 7 puta tijekom dana, to je jasan znak da pijete premalo vode.

3. Oči su vam suhe 
Nedostatak vode manifestira se i kroz suhoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju osobito će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktne leće.

4. Bole vas zglobovi 

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo spriječiti neugodno trenje kostiju prilikom poduzimanja svakog koraka, skakanja, vježbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje vam se mišićna masa 

Mišići također sadrže značajne količine vode. Manje vode u tijelu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovito ispijanje vode prije, tijekom i nakon vježbanja dat će tijelu gorivo da izdrži napore te smanjiti posljedice treninga.

6. Osjećate se umorno 
Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u tijelu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo ju ‘posuđuje’ od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

Nedostatak vode u tijelu manifestira se kroz suhoću usta i jezika, manjom potrebom za odlaskom na wc, ali i pojačanom gladi.

7. Osjećate napade gladi 
Dehidriranost vara ‘mozak’, pa on šalje signale tijelu kako je gladno. Napadi gladi hvataju vas u svako doba dana i noći, a bude vas čak i iz sna. No konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

8. Muči vas probava 

Žgaravica je samo jedan od signala pretjerane količine kiseline u želucu kao posljedice nedostatka vode. Voda ovlažuje probavni sustav, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom na wc
Manjak vode u tijelu utječe i na vašu potrebu da obavljate malu nuždu. Ako ne idete na wc barem 4 do 7 puta tijekom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje također da niste odgovarajuće hidrirani.

10. Pokazujte znakove preranog starenja 

Nedostatak vode vidljiv je i na vašem licu. Budući da nedostatak vode utječe na suhoću kože, ista postaje izložena prijevremenim borama, gubi elasticitet i rezultira pojavom koja je starija nego što bi kronološka trebala biti.

 

Izvor: Zadovoljna.hr